czwartek, 28 czerwca 2012

Wafle


Podstawą dobrych wafli jest wafelnica o dużej mocy. Kiedyś miałam wafelnicę 700 W i
moje wafle były jak guma. Kupiłam sobie drugą o mocy 1200 W , teraz moje wafle są
twarde i chrupiące a przy pieczeniu muszę uważać żeby ich nie spalić. Polecam Wam
dzisiaj sprawdzony przepis na wafle cynamonowe. Nie rezygnujcie z tej przyprawy,
doskonale pasuje w tym przepisie, a po mieszkaniu rozchodzi się piękny zapach.
Jeżeli ktoś nie lubi cynamonu, to po prostu pomija ten składnik. Wafle nie są zbyt 
słodkie, dlatego śmiało można je wzbogacać o konfitury, słodkie sosy i polewy lub po
prostu posypać cukrem pudrem.

3 jajka
1/3 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mleka (ja daję pół na pół z maślanką,wtedy wafle pachną śmietankowo )
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli do ubijania białek
1/4 szklanki wody gazowanej (wafle są puszyste i twarde )

Wszystkie składniki (oprócz białek )ubijając połączyć w gładkie , gęste ciasto. Na koniec
dodać ubite białka i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać. Nagrzać wafelnicę i piec w/g
upodobań na mniej lub bardziej rumiane. Każdego wafla suszyć na kratce.Podać z 
ulubionymi dodatkami lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz