Jest początek lata,pojawiła się już młoda kapusta w sam raz na gołąbki. Każda gospodyni
dobrze zna to danie ale mimo wszystko przepisy różnią się drobnymi niuansami np.jedni dodają
smażoną cebulkę do mięsa a ja dodaję nie ugotowany ryż.Ten ryż podczas gotowania
gołąbków w garnku też się ugotuje,napęcznieje.
mięso mielone,wieprzowe
jajko
czosnek
ryż nie ugotowany
pietruszka
sól,pieprz
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
mleko lub śmietana
mąka do sosu
smalec
Liście kapusty z blanszować w gotującej się osolonej wodzie.Mięso wymieszać z jajkiem,ryżem,
rozgniecionym czosnkiem,pietruszką,solą i pieprzem.Doprawione mięso zawinąć w liść kapusty
i podsmażyć na patelni np.na smalcu.Następnie przełożyć do głębokiego garnka i zalać wodą z
kostką rosołową.Gotować ok. godzinę.Dodać koncentrat pomidorowy i rozmieszaną mąkę w
mleku lub śmietanie,lekko wymieszać i zagotować ponownie.Doprawić do smaku,posypać pie-
truszką,podawać z ugotowanymi kartoflami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz