Jak się robi bitki wołowe ,to kiedyś podpatrzyłam jak robiła je moja mama .Jeżeli ktoś
ma inny sposób,to proszę o wpis na moim blogu.
plastry mięsa wołowego ilość w/g potrzeby
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
śliwki suszone
sól,pieprz
smalec lub olej
Plastry mięsa wołowego pieprzę,solę i obtaczam w mące z obu stron.Układam na roz-
grzanym tłuszczu i podpiekam z obu stron.W trakcie pieczenia dorzucam do patelni,
pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek.Następnie zalewam wszystko zimną wodą,
dorzucam kilka suszonych śliwek ,które dodają potrawie specyficzny aromat i kolor.
Całość gotuję pod przykryciem ok.30-45 minut.Zagęszczam całość mąką rozrobioną
w wodzie i doprowadzam do wrzenia.Doprawiam do smaku solą,pieprzem i odrobiną
cukru.Posypuję pokrojoną pietruszką.Podaję z kartoflami i zestawem surówek.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz