Do opublikowanych wcześniej ogórków świetnie pasuje golonka. Moja golonka jest
aromatyczna i rozpływająca się w ustach, aż słodka .Nie ma co pisać trzeba ją po
prostu zjeść ! Podaję proporcje na jedną golonkę.
1 duża golonka
1 duża, biała cebula
2 marchewki
2 i 1/2 litra bulionu warzywnego
1/2-1 łyżki soli
8 ziaren jałowca
8 ziaren pieprzu czarnego
8 gożdzików
Mięso wymyć,cebulę obrać, pokroić na połówki. Oczyścić marchewki. Mięso włożyć
do bulionu,dodać cebulę,marchew,ziarna pieprzu,jałowca i gozdziki.Całość doprowadzić
do wrzenia . Zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu gotować godzinę. Po ugotowaniu
ułożyć golonkę w brytfance.Wstawić do nagrzanego, piekarnika i pod przykryciem
piec 45 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia , golonkę
odkryć i posmarować musztardą. Dopiekać już nie przykrytą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz