czwartek, 7 czerwca 2012

Prawdziwa wanilia


W wielu przepisach jest ,aby użyć ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego.Ja nie kupuję
cukru waniliowego od ładnych paru lat,bo robię go sama i polecam wszystkim,aby także 
spróbowali a przekonają się,że wypieki i potrawy nabierają całkiem innego smaku.

Ekstrakt z wanili
3 laski wanili
1 szklanka wódki lub brandy
słoik lub butelka zakręcane

Do wódki wrzucamy wzdłuż przekrojone laski wanilii i zakręcamy, odstawiając w ciemne
miejsce.Co kilka dni energicznie potrząsnąć butelką. Po tygodniu płyn nabierze ciemnej
barwy jednak po 2 miesiącach osiągnie pełen aromat i można go używać.Zużyty ekstrakt
można uzupełnić wódką i poczekać 2 miesiące.

Cukier waniliowy
3 laski wanili
1-2 szklanki cukru
szczelnie zakręcany słoik

Do cukru wrzucić wzdłuż przekrojone laski wanilii z których wydrapujemy ziarenka.Te
ziarenka także wrzucamy do słoika z cukrem.Szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie.
Co kilka dni energicznie wstrząsnąć słoikiem.Cukier powinien wyglądać jakby był
lekko poszarzały,przybrudzony od ciemnej barwy wanilii.
Czasami w przepisach jest aby użyć same ziarenka wanilii ,to wtedy laskę ,która mi zostaje
dorzucam  do słoika z cukrem waniliowym ,albo do butelki z ekstraktem waniliowym.

Pozdrawiam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz