środa, 27 czerwca 2012

Pulpety w sosie koperkowym


Bardzo lubię koperek a jeszcze bardziej sos koperkowy mam nadzieję,że Wy też lubicie
a jeżeli nie, to mam nadzieję , że polubicie.To lekko strawne ,bo gotowane , szybkie i
zdrowe danie obiadowe.Polecam , doskonałe także dla dzieci.

1/2 kg mięsa mielonego,wieprzowego
1 jajko
sól,pieprz
mąka do obtaczania
1-1,5 litra wody lub bulionu
1 liść laurowy
2-3 ziela angielskie
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka mąki do zabielenia
pęczek koperku drobno posiekanego

Zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso wymieszać z jajkiem i
przyprawami.Uformować z mięsa pulpety, obtoczyć w mące i wrzucić na wrzątek.
Gotować ok.20-25 minut (czas zależy od wielkości pulpetów ).Wyjąć  z garnka liść 
laurowy i ziele angielskie.Smietanę rozrobić z mąką i wlać do gotujących się pulpetów.
Doprawić do smaku , dorzucić koperek i zagotować.Podawać najlepiej z młodymi
ziemniakami.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz