niedziela, 17 czerwca 2012

Biszkopt


Dzisiaj polecam przepis na biszkopt ,który pochodzi od mojej krajanki ze Słupska z bloga-
dorotuś76.Jak dotąd przepis sprawdza się rewelacyjnie.

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
forma 20x22 cm lub okrągła

Biała ubić,dodać cukier,dalej  ubijać.Następnie dodawać po żółtku,wciąż ubijać.Wymieszać
mąki,przesiać i delikatnie wmieszać w masę jajeczną.Spód formy wyłożyć papierem .Piec
w 160-170 stopniach ok.30-40 minut do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt
rzucić na koc ułożony na podłodze z około 60 centymetrowej wysokości (razem z formą),
następnie odstawić z powrotem do piekarnika i w lekko uchylonym piekarniku ostudzić.
Powodzenia.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz