piątek, 29 czerwca 2012

Likier orzechowy


Bardzo dużo naczytałam się na temat leczniczego działania przetworów z orzecha włoskiego.
I postanowiłam zrobić likier orzechowy z zielonych orzechów, które zrywamy w czasie od
czerwca do połowy lipca. Prawdopodobnie, to pyszny likier o lekko gorzkawym smaku ,
działający leczniczo np. na dolegliwości żołądkowe.Orzechy są miękkie i łatwo je pokroić
nawet w dłoni, tylko koniecznie trzeba ubrać gumowe rękawiczki aby nie pofarbować sobie
rąk sokiem , którego nie można zmyć przez kilkanaście dni.

15 zielonych orzechów włoskich
1/2 laski wanilii
1/2 laski kory cynamonowej
2-3 gożdziki
skórka z jednej cytryny (w innej opcji może być skórka z pomarańczy )
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka spirytusu
gumowe rękawiczki

Umyte i osuszone orzechy włoskie pokroić ostrym nożem.Włożyć do dużego słoja, dodać
przyprawy i skórkę z cytryny.Ugotować syrop z cukru i wody, wystudzić , zalać pokrojone
orzechy.Na koniec dodać spirytus , zakręcić i wstrząsnąć słoikiem.Przez 6 tygodni potrząsać
słojem co dziennie ( z każdym dniem likier będzie ciemniejszy ).Gotowy przefiltrować np.
przez filtr papierowy do kawy. Przelać do ciemnej butelki lub przechowywać w ciemnym
miejscu. Likier najlepszy smak posiada po okresie roku , kiedy smaki i aromaty się prze-
gryzą.

Na zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz