wtorek, 5 czerwca 2012

Biała kiełbasa w kapuście i w pszenicznym piwie


Jak już wcześniej pisałam mieszkamy w Niemczech i polskie kiełbasy kupuję u obwoznego
sprzedawcy z samochodu.Kupiłam biała kiełbasę,która nie była zbyt smaczna ,mało do-
prawiona a na dodatek po ugotowaniu nie była biała tylko czerwona lub różowa.Aby
uratować kiełbasę zrobiłam ją w/g tradycji Bawarskiej w pszenicznym piwie i kiszonej
kapuście.Doskonale sprawdzają się w tym przepisie wszelakie surowe kiełbasy.
Polecam szybki,smaczny obiad ,także dla singli.A piwo musi być pszeniczne bez chmielu,
aby potrawa nie była gorzka !

2 łyżki smalcu
1 cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku 
300 g kiełbasy surowej
350 g kiszonej kapusty
1-2 liście laurowe 
ok. 5 ziaren ziela angielskiego
ok.5 ziaren czarnego pieprzu
450 ml piwa pszenicznego lub wino riesling
sól
ewentualnie szczyptę kminku

Cebule,czosnek zeszklić na smalcu.Dodać odciśniętą kapustę kiszoną,przyprawy oraz
kiełbasę a na koniec wlać piwo.Doprawić do smaku i zagotować.Gotować bez przy-
krycia ok. 3 minuty po czym skręcić gaz i pod przykryciem dusić ok.pół godziny.
Podawać z kartoflami lub do chleba.

Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz