Ten przepis ,dawno temu dostałam od mojej siostry Haliny. Zmodyfikowałam go tylko
o spód, który robię z pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem i wcześniej
lekko podpieczony w blaszce. To bardzo pyszny sernik z rodzynkami. Polecam !
1 kg przemielonego twarogu
8 jajek
1 kostka margaryny "Kasia" , teraz używam 1/2 kostki masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
sok z 1 cytryny
rodzynki (ja namaczam w rumie )
szczypta soli
Jak już wcześniej pisałam w Niemczech używam do pieczenia masło, ponieważ jest
tutaj okropna margaryna.Ucieram masło z cukrem na puch. Następnie dodaję po
jednym żółtku i dalej ucieram. Stopniowo dodaję przemielony twaróg.
Wciąż ucierając dodaję budyń śmietankowy,sok z cytryny i odsączone rodzynki.
Na sam koniec delikatnie drewnianą łyżką łączę masę serową z ubitą pianą z białek.
Całość wykładam na popieczony spód z herbatników i piekę w 180 stopniach
godzinę. Można polukrować i ozdobić np.czekoladową dekoracją.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz