Długo zabierałam się do zrobienia tego ciasta, ponieważ przerażała mnie ilość proszku
do pieczenia i sody ale nie żałuję ,ciasto jest super !Zródła skąd pochodzi ten przepis nie
mogę podać,ponieważ to ciasto widziałam na wielu blogach.Przepis na krem pochodzi od
dorotus76.Napiszę tylko jeszcze , że ciasto jest tak aromatyczne i w ogóle nie wyczuwa
się smaku marchewki .A krem smakuje jak z batonika Kinder Pingui
3 jajka
1,5 szklanki cukru (połowa cukier trzcinowy)
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki drobno startej marchwi
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
50-100 g orzechów + kilka do dekoracji
50-100 g rodzynek namoczonych w rumie
Jaja utrzeć z cukrem na puch .W drugiej misce wymieszać suche składniki i wsypać do
masy jajecznej.Następnie dalej miksując dodać olej,ekstrakt waniliowy.Na końcu dodać
marchew , rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać łyżką.Piec ok. 50 minut w nagrzanym
piekarniku w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka.Po ostudzeniu przekroić na 2 części
i przełożyć kremem.Ja cały krem dałam do środka inni polecają aby posmarować , także
wierzch ciasta i posypać lekko cynamonem , udekorować orzechami.Ja dałam na wierzch
polew czekoladową i następnie udekorowałam orzechami.
KREM z PHILADELPHII
300 g serka philadelphia
6 łyżek masła o temp.pokojowej
1,5 szklanki przesianego cukru pudru (250 g )
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wszystko w mikserze utrzeć na gładką masę.
POLEWA CZEKOLDOWA
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
25 ml śmietany kremówki
Rozpuścić masło i śmietanę,dodać połamaną czekoladę, zgasić ogień i mieszać aż się
całkowicie rozpuści. Lekko przestudzić i polać ciasto marchewkowe, udekorować
kawałkami orzechów.
Ciasto smakuje lepiej jak się go lekko schłodzi !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz