Sezon truskawkowy w zasadzie się już kończy, truskawki są coraz mniej urodziwe i
coraz bardziej naciągnięte wodą przez co tracą swoją słodycz i szybciej się psują.
Ja w takiej sytuacji robię np. kompot lub dżem.Ten dżem truskawkowo-rabarbarowy
robię już trzeci raz w tym sezonie. Zawsze znikał nim zrobiłam zdjęcie. Jest bardzo
prosty i szybki , nie dodaję żadnych żelujących cukrów ,bo nie ma takiej potrzeby.
Truskawki, ilość dowolna do tego rabarbar (u mnie już mrożony ),1/4 łyżeczki
zmielonych gożdzików,1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,cukier według upodobań.
Całość gotować na małym ogniu według własnych smaków . Moja rodzina lubi owoce
w dżemie więc staram się ich za mocno nie rozgotować. Po mieszkaniu rozchodzi się
niebiański zapach truskawek i cynamonu z gożdikami. Taka kompozycja smaków
najlepiej smakuje z moim swojskim chlebem słonecznikowym posmarowanym
masełkiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz