poniedziałek, 2 lipca 2012

Dżem truskawkowo-rabarbarowy


Sezon truskawkowy w zasadzie się już kończy, truskawki są coraz mniej urodziwe i 
coraz bardziej naciągnięte wodą przez co tracą swoją słodycz i  szybciej się psują.
Ja w takiej sytuacji robię np. kompot lub dżem.Ten dżem truskawkowo-rabarbarowy
robię już trzeci raz w tym sezonie. Zawsze znikał nim zrobiłam zdjęcie. Jest bardzo 
prosty i szybki , nie dodaję żadnych żelujących cukrów ,bo nie ma takiej potrzeby.
Truskawki, ilość dowolna do tego rabarbar (u mnie już mrożony ),1/4  łyżeczki
 zmielonych gożdzików,1/2  łyżeczki mielonego cynamonu,cukier według upodobań. 
Całość gotować na małym ogniu według własnych smaków . Moja rodzina lubi owoce 
w dżemie więc staram się ich za mocno nie rozgotować. Po mieszkaniu rozchodzi się 
niebiański zapach truskawek i cynamonu z gożdikami. Taka kompozycja smaków 
najlepiej smakuje z moim swojskim chlebem słonecznikowym posmarowanym 
masełkiem. 

Smacznego !
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz