Crumble to owoce zapieczone w porcelanowych kokilkach pod kruszonką. Podaje się
je gorące z lodami ewentualnie z bitą śmietaną. Może być jeden rodzaj owoców lub jakie
ma się w danym momencie dostępne.Wykorzystać można np.owoce już nie pierwszej,
świeżej jakości. To deser szybki i smaczny , także dla niespodziewanych gości. A że
sezon owocowy mamy w pełni ja zrobiłam z kilku owoców.
Owoce , ja dałam : brzoskwinie,nektaryny,pomarańczę,banana,truskawki
Kruszonka : 125 g masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru (trzcinowy , ale może być biały )
1/2 szklanki płatków owsianych (mogą być lekko po mielone )
opcjonalnie
garść posiekanych orzechów np.laskowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 opakowania cukru waniliowego
Składniki zagnieść ręką i wysypać na owoce pokrojone w kokilkach. Można
kruszonkę schłodzić i wtedy posypać. Zapiekać 15-30 minut w nagrzanym
piekarniku w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia kruszonki (owoce będą
lekko bulgotać ). Najlepiej podawać z lodami waniliowymi , ja podałam z
lodami owocowymi , bo tylko takie miałam w tym momencie w lodówce.
Często gdy robię kruszonkę do drożdżówki , robię jej więcej ,chowam do
zamrażalnika i taką kruszonką także posypuję owoce. Zawsze są pyszne !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz