poniedziałek, 23 lipca 2012

Drożdżówka z truskawkami i jagodami


Kolejna drożdżówka lecz tym razem z jagodami i truskawkami pod słodką kruszonką.
Mam mały słoiczek w którym trzymam porcję rodzynek zalanych rumem i gdy tylko 
nadarza się okazja , to mam gotowe , namoczone rodzynki. Takie rodzynki np. w 
cieście nigdy nie są suche lub twarde a dodatkowo nadają ciastom i deserom piękny
aromat.

750 g mąki pszennej
3 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka letniego mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła, roztopionego i wystudzonego
4 jajka 
szczypta soli
namoczone w rumie rodzynki
truskawki pokrojone w ćwiartki
borówka amerykańska

Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier, łyżkę mąki ,wszystko wymieszać.Dodać
masło i ponownie wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie 
dodać przesianą mąkę , sól , rodzynki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Całość
przełożyć do wyłożonej papierem formy , rozłożyć owoce i posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach godzinę , jeszcze ciepłą polukrować.

Kruszonka :1/2 szklanki mąki ,1/2 szklanki cukru ,50 g masła zimnego

Kruszonkę wymieszać palcami aż powstaną okruchy. Lekko schłodzić w lodówce.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz