Kolejna drożdżówka lecz tym razem z jagodami i truskawkami pod słodką kruszonką.
Mam mały słoiczek w którym trzymam porcję rodzynek zalanych rumem i gdy tylko
nadarza się okazja , to mam gotowe , namoczone rodzynki. Takie rodzynki np. w
cieście nigdy nie są suche lub twarde a dodatkowo nadają ciastom i deserom piękny
aromat.
750 g mąki pszennej
3 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka letniego mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła, roztopionego i wystudzonego
4 jajka
szczypta soli
namoczone w rumie rodzynki
truskawki pokrojone w ćwiartki
borówka amerykańska
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier, łyżkę mąki ,wszystko wymieszać.Dodać
masło i ponownie wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie
dodać przesianą mąkę , sól , rodzynki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.Całość
przełożyć do wyłożonej papierem formy , rozłożyć owoce i posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach godzinę , jeszcze ciepłą polukrować.
Kruszonka :1/2 szklanki mąki ,1/2 szklanki cukru ,50 g masła zimnego
Kruszonkę wymieszać palcami aż powstaną okruchy. Lekko schłodzić w lodówce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz