środa, 25 lipca 2012

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej


A oto moje ogórki w zalewie słodko- kwaśnej. W moich rodzinnych stronach nazywane
"Kartuskie ", ale niestety nie wiem czy ta receptura jest na sto procent oryginalna.
Moja starsza siostra ją kiedyś "zdobyła " i od tego czasu w naszych domach tak 
są robione ogórki . Najlepiej smakują gdy słoik z ogórkami przed jedzeniem jest 
schłodzony  no i gdy ogórki się w zalewie przegryzą .Ja staram się pakować do słoika
dużo warzyw , bo te też bardzo smakują mojej rodzince. Polecam !

Receptura na jeden słoik :
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
gorczyca (w/g upodobań )
koper (ja daję posiekany )
chrzan plasterek
czosnek 2 ząbki
1 liść laurowy
surowa , kolorowa papryka,
talarek cebuli
obrana marchewka

Proporcje na zalewę :
4 szklanki wody zimnej nie przegotowanej
1 szklanka octu 10 %
1 łyżka soli 
10 - 12 łyżek cukru

Wszystkie składniki  zalewy dobrze wymieszać . Zapełnić słoiki ogórkami ,
marchewką, papryką dodać przyprawy i zalać zalewą do wysokości 3/4 słoika.
Zakręcone słoiki zagotować w dużym garnku wypełnionym wodą ok. 5 minut i ostudzić

Smacznego !

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz