A oto moje ogórki w zalewie słodko- kwaśnej. W moich rodzinnych stronach nazywane
"Kartuskie ", ale niestety nie wiem czy ta receptura jest na sto procent oryginalna.
Moja starsza siostra ją kiedyś "zdobyła " i od tego czasu w naszych domach tak
są robione ogórki . Najlepiej smakują gdy słoik z ogórkami przed jedzeniem jest
schłodzony no i gdy ogórki się w zalewie przegryzą .Ja staram się pakować do słoika
dużo warzyw , bo te też bardzo smakują mojej rodzince. Polecam !
Receptura na jeden słoik :
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
gorczyca (w/g upodobań )
koper (ja daję posiekany )
chrzan plasterek
czosnek 2 ząbki
1 liść laurowy
surowa , kolorowa papryka,
talarek cebuli
obrana marchewka
Proporcje na zalewę :
4 szklanki wody zimnej nie przegotowanej
1 szklanka octu 10 %
1 łyżka soli
10 - 12 łyżek cukru
Wszystkie składniki zalewy dobrze wymieszać . Zapełnić słoiki ogórkami ,
marchewką, papryką dodać przyprawy i zalać zalewą do wysokości 3/4 słoika.
Zakręcone słoiki zagotować w dużym garnku wypełnionym wodą ok. 5 minut i ostudzić
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz