wtorek, 17 lipca 2012

Ciasto jagodowe z kruszonką


Jak Wiecie jestem fanką ciast drożdżowych i oto po raz  kolejny przedstawiam drożdżowy
wypiek , który znalazłam na blogu Arabeski. To ciasto wilgotne, pyszne i potrzebna jest
wysoka i najlepiej nie rozkładana blacha , aby nie wyciekła masa jajeczna. Ale wierzcie mi,
warto zrobić tę drożdżówkę z jagodami ( ja zrobiłam z borówką amerykańską ).

0,5 kg mąki
3 łyżeczki suszonych drożdzy
1 szklanka letniego mleka
100 g cukru
80 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
2 żółtka 
szczypta soli
60-1 kg jagód
 
Do polania:
1/2  szklanki mleka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
4 jajka
100 g cukru
opcjonalnie skórka z 1 cytryny

Kruszonka:
200 g mąki 
200 g cukru 
125 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 łyżeczki cynamonu lub olejek śmietankowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

Drożdże rozpuścić w mleku i wlać we wgłębienie przesianej mąki. Posypać cukrem
i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać jajko i żółtka oraz sól i wyrobić.Na 
koniec dodać ostudzone masło i ponownie wyrobić. Odstawić na ok. 1 godzinę
do wyrośnięcia. Następnie blachę wyłożyć ciastem , wyciągnąć brzegi ciasta w 
górę. Wysypać jagody na ciasto i ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia .
Mleko ubić ze śmietaną, jajkami ,cukrem i ewentualnie skórką z cytryny. Skłądniki
kruszonki zagnieść.Ciasto wyrośnięte ostrożnie polać polewą jajeczną i posypać
kruszonką. Piec 35 -45 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu można polukrować.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz