Jak już pisałam często korzystam z maszyny do wypieku chleba, ale ta maszyna miesza mi
również np. ciasta drożdżowe lub ciasta na bułki. Posiadanie takiej maszyny daje nie tylko
komfort świeżego chleba w wolne dni od pracy ale zaoszczędza czas przy mieszaniu ciasta
na innego typu wypieki . Bardzo jestem zadowolona , że kiedyś kupiłam maszynę ale
polecam też i Wam, w kuchni będziecie spędzać mniej czasu i gwarantuję że będzie też mniej
bałaganu. A dzisiaj polecam przepis na bułki pszenno-orkiszowe. Z tej porcji wychodzi
12 bułeczek.
250 g mąki orkiszowej (typ 650 )
250 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
10 g drożdży instant
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
dodatkowo kminek lub anyż np.po łyzeczce
Przy użyciu maszyny należy zachować kolejność : najpierw płynne składniki, potem sypkie a
na końcu drożdże .Natomiast bez maszyny , robimy zaczyn. Wyrośnięty zaczyn łączymy
z wymieszanymi mąkami, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy. Zostawiamy do
wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 12 bułeczek , które nacinamy ostrym nożem i
jeszcze raz pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki smarujemy za pomocą pędzla
wodą i kto lubi może posypać ziarnami. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 12-15 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz