niedziela, 22 lipca 2012

Spaghetti z sosem pomidorowym


Spaghetii , to danie , za którym przepadają moje dzieci . Dawno go nie robiłam a 
że miałam nadwyżkę pomidorów i coraz częściej się moja rodzinka go domagała,
no i proszę ! Jest !

0,5 kg świeżych pieczarek
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
0,5 kg mielonego mięsa
1 papryka
8-9 pomidorów
sól ,pieprz ,oregano ,bazylia ,itp.zioła
pokrojona pietruszka
starty żółty ser

Pieczarki umyć , pokroić  i podsmażyć na oleju z cebulką i czosnkiem , do momentu od-
parowania wody. Następnie dodać mięso , pokrojoną paprykę i doprawić solą oraz 
pieprzem..Całość podsmażyć. W dużym garnku podgotować obrane ze skórki i
pokrojone pomidory .Gdy pomidory będą już lekko podgotowane dodać zawartość z 
patelni ,doprawić i jeszcze chwilkę podgotować .Ja teraz całość miksuję blenderem , 
ponieważ mój jeden z synów wygarnia grzyby i tym sposobem już tego nie robi. 
Nakładam sos pomidorowy na ugotowany makaron i całość posypuję startym serem, 
ozdabiam świeżą pietruszką. Można do sosu dodać ziołową mieszankę gotową do 
spaghetti lub do smaku śmietankę (wtedy sos jest łagodniejszy ).

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz