Jest teraz sezon urlopowy , podam przepis na ciasto, które im starsze tym lepsze. Kudłacz,
bo o nim chcę napisać jest ciastem nie brudzącym i nie przeszkadza mu wysuszenie.
To ciasto bardzo smaczne, które zawsze robię , gdy szykuje się nam wyjazd.
1 kostka masła
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka cukru waniliowego
Wszystko rozpuścić do momentu połączenia się składników i wystudzić.
2 i 1/2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka
Połączyć wystudzone składniki z resztą składników i dobrze wymieszać.Całość wlać
do blachy 32 x 22 cm i piec w 170 stopniach około 40 minut. Pociąć wystudzone
ciasto na mniejsze kawałki i moczyć z każdej strony w polewie i obtaczać w wiórkach
kokosowych , schłodzić.
Polewa
1/2 kostki masła
1 szklanka gęstej śmietany kwaśnej
6 łyżek kakao
1/2 kg cukru lub wersja lżejsza 10 łyżek cukru
2 paczki wiórek kokosowych
Wszystkie składniki rozpuścić i zagotować.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz