środa, 11 lipca 2012

Leniwa drożdżówka


Naprawdę rewelacyjne ciasto, możesz je robić , gdy masz na nie czas.Jest , to przepis
na dużą blachę. Gdybym nie dała truskawek , które lekko ją przydusiły , gwarantuję że 
była by  bardzo wysoko wyrośnięta. A największy plus , to że masz minimum pracy a
efekt jest smaczny i imponujący. Przepis pochodzi z bloga aromatkuchni.

10 dkg drożdży instant (świeże drożdże bierze się dwa razy więcej, czyli 20 dkg )
1 szklanka letniego mleka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe (2 x 32 g )
25 dkg masła
4-5 jajka
szczypta soli
4 i 1/2  szklanki mąki
bakalie (ja dałam rodzynki namoczone w rumie )

Do miski wsypać lub w kruszyć drożdże, zalać mlekiem , następnie dosypać cukier i 
rozbełtane widelcem jajka (nie ma być żółtych plamek). Masło rozpuścić i ostudzić.
Masło wlać do masy jajecznej z drożdżami i wymieszać.Przykryć ręcznikiem i po-
zostawić w temperaturze pokojowej minimum 3 godziny lub całą noc.Ja pozostawiłam
mój zaczyn na noc.Po tym czasie dodać przesianą mąkę , szczyptę soli, bakalie 
i wymieszać drewnianą łyżką. Formę wysmarować masłem , wysypać bułką tartą,
nałożyć ciasto i posypać kruszonką. Piec od razu w 160-170 stopniach nie całą
godzinę.

Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru i 50 g rozpuszczonego,
ostudzonego masła, ewentualnie cukier lub ekstrakt waniliowy.

Składniki kruszonki wymieszać palcami, aż powstaną okruchy.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz