sobota, 28 lipca 2012

Rogaliki nadziewane dżemem jagodowym


Znalazłam na blogu Dorotuś przepis na drożdżowe rogaliki i postanowiłam go wypróbować.
Są bardzo smaczne ale ciasto po wyrośnięciu było dość luzne ,co sprawiało , że zawijanie
rogalików z dżemem sprawiało trochę trudności. Ale warto było , wszystkim rogaliki
bardzo smakowały. Polecam !

250 g masła
3 szklanki mąki (0,5 kg )
3 łyżeczki drożdży instant lub 40 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
250 ml śmietany 18 %
szczypta soli
dżem , marmolada lub kostki czekolady

Masło posiekać z mąką, dodać rozpuszczone w śmietanie drożdże ,cukier i szczyptę soli.
Pozostawić do wyrośnięcia .Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą
rozwałkować w kształcie koła. Drożdżowe koło pociąć na osiem części -trójkątów. Na
każdy trójkąt nałożyć trochę dżemu i zawinąć od szerszej strony. Otrzymamy 32  rogaliki.
Piec w 190 stopniach ok.15-20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować. Ja dodatkowo 
posypałam na polukrowane rogaliki wiórki  kokosowe .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz