sobota, 6 października 2012

Szarlotka sypana


Zrobiłam pierwszą w tym roku szarlotkę sypaną . To pyszne i nie wymagające dużej
pracy ciasto . Robi się ją bez ucierania , bez zagniatania i bez miksowania . Jedyne co
można temu ciastu zarzucić to , że nie wyrasta zbyt wysoko . Ale przecież tarty też nie
są zbyt wysokie a smakują rewelacyjnie .

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy mannej
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon i cukier trzcinowy do posypania
3/4 kostki zimnego masła
cukier puder do dekoracji
tortownica wyłożona  folią aluminiową

Suche składniki wymieszać w misce . Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko
odcisnąć sok , który może wypić nasze dziecko . Wyłożyć do tortownicy 1/3 suchej
masy . Następnie wyłożyć połowę startych jabłek i posypać cukrem trzcinowym oraz
cynamonem . Ponownie wysypać drugą część suchej masy i wyłożyć resztę startych
jabłek  posypując je cynamonem , i cukrem trzcinowym . Na wierzch wysypać ostatnią
porcję suchych składników i zetrzeć równomiernie na dużych oczkach tarki zimne masło .
Piec około godzinę w 180 stopniach . Pamiętajmy aby podłożyć pod spód blachę
podczas pieczenia , ponieważ może wyciekać sok lub masło .Wystudzone ciasto
posypać cukrem pudrem i kroić nożem od chleba z piłą . Ciasto można podawać np.
z kostką lodów waniliowych .

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz