poniedziałek, 22 października 2012

Przyprawa korzenna do piernika


Już czas aby robić ciasto na piernik , który powinien leżakować 5 - 6 tygodni a do tego
potrzebna jest przyprawa korzenna dobrej jakości . Aby mieć pewność co do jakości
składników najlepiej zrobić ją samemu . Jest wiele recept na przyprawę korzenną ale
mam cichą nadzieję , że ktoś skorzysta z mojej . Zachęcam !

ok. 50 g imbiru startego lub suszonego
otarta skórka z 3 pomarańczy
2 laski wanilii
2 gałki muszkatałowe
45 g cynamonu w laskach
1 1/2 łyżki gożdzików
10 g ziela angielskiego
10 g czarnego pieprzu
1/2 łyżki białego pieprzu
1/2 łyżki czerwonego pieprzu
15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
ewentualnie 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek

Na suchej patelni wysuszyć skórkę pomarańczy ( nie przypalić ! ). Większe składniki
pokruszyć a następnie wszystko razem zmielić lub utrzeć w możdzierzu . Przechowywać
w zamkniętym pojemniku z dala od słońca .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz