czwartek, 25 października 2012

Konfitura z jarzębiny


W dzisiejszym poście proponuję konfiturę z jarzębiny , którą można między innymi
wykorzystać przy przygotowaniu dań mięsnych . Sama konfitura ma dość cierpki smak
i aby nie miała gorzkiej nuty , to należy ją wsadzić do zamrażalnika co najmniej na dobę .


1/2 kg jarzębiny
300 - 500 g cukru
3 /4 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
ewentualnie owoce z pigwy

Grona jarzębiny  umyć , osuszyć , zamrozić . Następnie wrzucić jarzębinę do garnka z 2
szklankami gotującej się wody i gotować na małym ogniu ok. 8 minut , odcedzić .
Ponownie zagotować nową , czystą wodę , wmieszać połowę cukru , wrzucić owoce ,
i gotować na małym ogniu ok. 10 minut . Zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny .
Następnego dnia dodać pozostały cukier i gotować jeszcze ok. 20 minut. Zbierającą
się pianę oczyszczać ! Pod koniec gotowania zmiksować i zakwasić sokiem z cytryny .
Gęstą konfiturę włożyć do słoika . Zamiast soku z cytryny można naszą konfiturę połączyć
z owocami  kwaśnej pigwy .

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz