wtorek, 9 października 2012

Papryka marynowana


Obecnie mamy taką porę roku , że łatwiej jest dostać paprykę po niższej cenie .
Wykorzystajmy tę okazję i zaprawmy coś pysznego na zimę . Tak marynowaną paprykę
można zjadać do obiadu , dodawać do kanapek , sałatek , itp.

papryka kolorowa
oliwa
liść laurowy
czosnek
pieprz w ziarnach

Zalewa na 4 słoiki litrowe ( jak na fotografii ) :
1 litr wody
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli

Kolorową paprykę myjemy , czyścimy , kroimy w kawałki i skrapiamy oliwą .Odstawiamy
na noc lub na kilka godzin . Składniki zalewy zagotować i zalać ułożoną w słoikach paprykę .
Dodatkowo do każdego słoika włożyć liść laurowy , ząbek czosnku i ziarno pieprzu .
Zakręcamy słoiki i gotujemy w garnku z wodą ok. 10 minut .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz