poniedziałek, 8 października 2012

Nalewka z pigwy


Nalewka z pigwy jest bardzo smaczna i aromatyczna , zawiera sporo witaminy c oraz
innych mikro elementów .Ten złoty trunek przyda nam się na chłodne zimowe wieczory.
Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane , jedyną trudność stanowi twarda skórka
owoców . Ale zaręczam wato się trochę potrudzić , bo efekt końcowy jest tego wart.

owoce pigwy 
cukier
spirytus 

Umyte , wyczyszczone  z pestek i twardej części w sercu owoców pigwy drobno kroimy.
Wrzucamy do dużego szklanego pojemnika i zasypujemy cukrem , dokładnie mieszając.
Tak przygotowaną pigwę pozostawiamy pod przykryciem na noc . Następnego dnia 
zlewamy sok do butelki i dolewamy spirytus , pozostawiamy na trzy miesiące w 
ciemnym miejscu . Złotą naleweczkę od czasu do czasu potrząsamy . Po upływie 
trzech miesięcy przepuszczamy naszą naleweczkę przez gazę lub filtr od kawy . Wlewamy 
do butelki i pozostawiamy jeszcze na około pół roku aby naleweczka się przegryzła i
nabrała procentów . Niektórzy dodają wódkę aby trochę rozrzedzić ale ja tego nie robię ,
ponieważ lubię gęstą konsystencję naleweczki i "solidny " procent trunku .

Owoce proszę nie wyrzucać zrobimy z nich pyszną , kwaskowatą konfiturę !

Na zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz