czwartek, 4 października 2012

Gruszka ze śliwką pod chrupiącym crumble


Ostatnio jestem trochę zajęta i nie bardzo jest czas na pieczenie . Ale jak już wcześniej
pisałam , gdy ma się w zamrażalniku przygotowaną kruszonkę , to można w szybkim
tempie zrobić pyszny deser np. do lodów waniliowych. Zaletą takiego deseru jest ,
że nie zmarnują się nam mocno dojrzałe owoce . Polecam !

Owoce :śliwki i gruszki
Kruszonka :
50 g zimnego masła
80 g mąki pszennej np. razowej
50 g cukru
50 g płatków migdałowych
50 g ziarna słonecznika
cynamon

Z powyższych składników wyrobić palcami kruszonkę .Owoce wkroić do kokielki ,
przesypać cukrem np. trzcinowym i posypać kruszonką . Resztę kruszonki zamrozić .
Naczynia z deserem wstawić do piekarnika i zapiec ok. 30 minut w 200 stopniach .
Podawać np. z lodami waniliowymi .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz