sobota, 1 września 2012

Pzza z pieczarkami i mozzarellą


Ciasto na 3 duże pizze :
3,5 szklanki mąki (550 g)
1 łyżka drożdży instant (7 g )
1 ,5 szklanki ciepłej wody
1 - 2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 - 1,5 łyżeczki soli

Wymieszać drożdże ,cukier, jedną łyżkę wody, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać ,
zrobić wgłębienie i wlać zaczyn ,dodać resztę wody ,sól  oraz oliwę , zagnieść ciasto.
Wyrabiać ok. 10 -15 minut aż ciasto będzie gładkie , elastyczne i ma odchodzić
od ręki .Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie
podzielić ciasto na trzy części , każą rozwałkować na lekko podsypanym mąką
blacie .Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i posmarować sosem pomidorowym.
Nakładać pociętą w plasterki mozzarellę i według upodobań np.pieczarki (ja dałam
ze słoika zaprawione w solance ),paprykę pokrojoną w pierścienie,cebulę pokrojoną
w talarki , plasterki kiełbasy itp. Całość posypać startym serem mozzarellą i przyprawą
do pizzy lub np. oregano . Piekarnik rozgrzać do maximum temperatury i piec ok.15-
20 minut. Zalecane jest aby ser nakładać przed końcem pieczenia , tak aby się tylko
rozpuścił , ale ja lubię podpieczony dlatego  dałam wcześniej. To pozostawiam do
własnej decyzji .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz