Gruszka pod kruszonką tak zwane Crumble , to moja kolejna propozycja . Miałam
dojrzałe gruszki na , które nie było chętnych do zjedzenia , więc trzeba było je jakoś
zagospodarować . Czasy teraz kryzysowe i nie wypada wyrzucać jedzenia , które
na dodatek się kupiło . Natomiast w lodówce była większa ilość zrobionej kruszonki ,
pozostało tylko wyciągnąć kokilki i pyszny , zdrowy deser gotowy .
gruszki lub inne owoce
kilka rodzynek
cynamon
cukier trzcinowy lub biały
kruszonka :
125 g zimnego masła
60 g migdałów np. płatków
60 g pestek słonecznika
60 g płatków owsianych
140 g mąki pszennej np. razowej
1 łyżeczka cynamonu
90 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki zagnieść palcami jak na kruszonkę , można schłodzić .
Do kokilki wkroić gruszkę pokrojoną w kostkę ( moja była ze skórką ), następnie
wrzucić kilka rodzynek , posypać cynamonem , cukrem (ilość według uznania ).
Można nie dawać wcale cukru , bo owoce są słodkie ale jak się doda troszkę , to
łatwiej puszcza sok podczas zapiekania w piekarniku . Na sam koniec obficie posypać
kruszonką i piec w temperaturze 200 stopni 25 minut . Podawać na przykład z
dodatkiem lodów.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz