sobota, 15 września 2012

Oponki serowe


Kupiłam z polskiego sklepu twaróg , ponieważ serniki się nam trochę przejadły , to
zrobiłam oponki serowe .Oponki  wyszły puszyste i smaczne ! Polecam , mimo że 
to nie Tłusty Czwartek . Przeglądacie moje przepisy , może  by się ktoś pokusił o
jakiś komentarz ?

1/2 kg twarogu póltłustego
100 g cukru
1/2 kg mąki pszennej
4 żółtka 
2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 lekko kopiasta łyżeczka sody
1 łyżka octu
250 ml kwaśnej śmietany
cukier puder do polukrowania
smalec i olej do smażenia
1 kieliszek spirytusu wlać do tłuszczu przed pieczeniem

Mąkę z sodą wymieszać z twarogiem , następnie wbić żółtka , wsypać cukier ,
dodać ocet  i na koniec dodać 1 szklankę kwaśnej śmietany . Zagnieść ciasto na 
jednolitą masę. Zostawić na ok. pół godziny aby trochę podrosło . Na lekko 
podsypanej stolnicy rozwałkować ciasto 1 do 1,5  centymetra grubości i wycinać 
oponki. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz ze spirytusem i piec do lekkiego zbrązowienia .
Upieczone oponki układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu . 
Jeszcze ciepłe oponki serowe  polukrować.
Białek nie wyrzucać tylko w woreczku zamrozić , w kolejnym wpisie podam przepis
na ciasteczka pieczone na białkach .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz