Każdy ma w domu od czasu do czasu mocno dojrzałe banany i nie wie co z nimi zrobić,
polecam zrobienie z nich chlebka bananowego . Ciasto jest słodkie i szybkie do przygo-
towania ,( można także użyć wcześniej zamrożonych bananów ). A kto ma ochotę może
także zrobić sos toffi , który pasuje również do lodów , gofrów i innych deserów.
Bananowy chlebek :
4 mocno dojrzałe i rozgniecione banany
200 g cukru trzcinowego ( lub białego )
1 jajko
170 g mąki pszennej
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis jest w moim wcześniejszym blogu )
szczypta soli
Do rozgniecionych bananów , dodać rozbełtane jajko , ekstrakt waniliowy , masło ,
zmiksować . Następnie dodać wymieszaną mąkę z sodą i solą ,dokładnie wymieszać
drewnianą łyżką. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy -
-keksówki . Piec ok. godziny w 170 stopniach , po wystudzeniu polać zgęstniałym
sosem toffi.
Sos toffi :
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki syropu golden syrup lub płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 ml śmietanki kremówki
Wszystko oprócz kremówki i ekstraktu podgrzać w garnuszku od czasu do czasu
mieszając . Podgotować na małym ogniu ok .5 minut do częściowej redukcji płynu.
Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy i śmietankę , wymieszać . Gdy sos
zgęstnieje polać wystudzone ciasto lub deser (można wlać do słoiczka i przechowy -
wać w lodówce ).
Cukier trzcinowy daje specyficzny aromat i wypieki lub desery mają ciemną barwę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz