Miałam ochotę na ciasto ale nie miałam za dużo czasu , więc zrobiłam drożdżówkę z
typu ,,leniwych ". Tj. zamieszasz ciasto - rośnie same a ja w tym czasie mogę robić
coś innego . Dodałam śliwki węgierki i pyszną , zdrową do chrupania kruszonkę z
płatków owsianych , migdałów oraz ziaren słonecznika .Ciasto wyrosło mimo
ciężkiej kruszonki na 8 centymetrów i było bardzo smaczne !
Ciasto :
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dkg drożdży instant
4 jajka
1 szklanka letniego mleka
1 szklanka cukru
25 dkg roztopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
ewentualnie rodzynki namoczone w rumie
cukier puder do polukrowania
Wrzucić do miski drożdże , zalać mlekiem , dodać cukier i rozbełtane widelcem jajka,
wymieszać . Następnie dodać ostudzone masło i ponownie wymieszać . Przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na min. 3 godziny (mój zaczyn rósł 1 godzinę ).
Po tym czasie dodać przesianą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i całość wymieszać
drewnianą łyżką . Na sam koniec dodać odsączone z rumu rodzynki i ekstrakt
waniliowy .Gotowe ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 36 x 24 cm wyłożonej
papierem do pieczenia . Na wierzch poukładać połówki śliwek i posypać zdrową
kruszonką . Tę kruszonkę można też wykorzystać do ,,Crumble" zamieszczonych
na moim blogu (wcześniejsza pozycja ). Polukrować .
Kruszonka :
125 g zimnego masła
80 g płatków owsianych
80 g posiekanych migdałów
80 g pestek słonecznika
140 g mąki pszennej (ja dałam pszenną razową )
1 łyżeczka cynamonu
120 g cukru brązowego
Mąkę z masłem wyrobić palcami jak kruszonkę , dodać resztę składników i
połączyć w całość. Sypką kruszonkę lekko schłodzić w lodówce . Jeżeli mamy
za dużo kruszonki , to możemy ją zamrozić i wykorzystać póżniej .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz