niedziela, 9 września 2012

Drożdżowe bułki ze śliwkami w cynamonie


90 g roztopionego i ostudzonego masła
3 łyżki cukru
450 g mąki
1 jajko
1 żółtko
150 ml letniego mleka
14 g drożdży instant
szczypta soli
16 śliwek
cynamon
cukier w kryształkach do posypania
łyżkę esencji waniliowej


Mąkę przesiać , dodać zaczyn z drożdży i resztę składników , dobrze wymieszać.
Na sam koniec dodać roztopiony tłuszcz i jeszcze raz wyrobić . Pozostawić do
wyrośnięcia tzn.do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie podzielić
ciasto na 18 kulek , które układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do
pieczenia i odstawiamy na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia .Gdy bułeczki
wyrosną wziąć mały kubeczek i denkiem w bułeczkach wyciskać dziurki .
W wyciśnięte wgłębienia bułki wkroić śliwkę ( bez pestki ) , posypać cynamonem i
odrobiną cukru w kryształach . Przygotowane bułki pozostawić jeszcze na ok.15 -
20 minut do wyrośnięcia . Gotowe bułki do pieczenia , delikatnie posmarować
roztrzepanym białkiem z łyżką mleka.i piec w 175 stopniach ok. 20 -25 minut.
Ostudzić na kratce .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz