wtorek, 11 września 2012

Leczo


Dzisiaj polecam leczo , które przygotowuję z kiełbasą a podaję z ryżem . To pyszne i
zdrowe danie nadające się także na obiad .

1 kg cukinii
pomidory (świeżę lub z puszki )
kiełbasa zwyczajna
1 cebula
zioła prowansalskie ,oregano itp.
3 papryki kolorowe
1 łyżka oleju lub smalcu
ugotowany ryż
starty ser do posypania
sól , pieprz

Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę .
Następnie dodać pokrojoną paprykę ,wszystko razem podsmażyć. Całość przełożyć
do garnka i dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cukinię . Doprawić
ziołami i przyprawami , gotować pół godziny aż warzywa zmiękną od czasu do czasu
mieszając . Przed podaniem sprawdzić jeszcze czy jest dobrze doprawione .Jeżeli jest
za ostre , to można złagodzić smak dodając np.200 ml śmietanki  . Leczo podaję z
ryżem , posypane startym serem .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz