Trwa sezon na cukinie więc proponuję przepis na placki z cukinii i marchewki polane
sosem czosnkowym .Można je podawać np. z jajkiem sadzonym i zestawem surówek
lub według własnej inwencji .
2 cukinie ok.300 g
1 marchewka
60 g mąki pszennej
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki mleka
sól, pieprz
ewentualnie szczypta ziół w/g upodobań
Marchewkę obraną ze skórki zetrzeć razem z cukinią na dużych oczkach ,odcisnąć nadmiar
soku . Następnie dodać resztę składników i dobrze wymieszać . Rozgrzać olej i piec z obu
stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym . Podawać
z sosem czosnkowym , jajkiem , surówkami, itp.
Sos czosnkowy :
proporcje pół na pół majonez i jogurt np.grecki
3 - 4 duże ząbki czosnku
sól , pieprz
cukier do smaku
można dodać ogórek i miętę
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać,( najlepiej w słoiku , bo można w nim przechować
resztki jeżeli się go nie wykorzysta w całości ). Sos czosnkowy pasuje także do kiełbas np.z grilla
mięs lub do kanapek .W wersji z ogórkiem to już są tzatziki .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz