poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Muffiny z borówką amerykańską


Muffiny , to małe babeczki , które podbiły świat. Pierwszy raz usłyszałam o muffinach
w programie Nigelli Lawson . I zapamiętałam , że ciasta do muffinek nie można zbyt
długo mieszać tylko tyle aby się składniki połączyły. Muffiny można robić na maśle, coli
lub oleju , z owocami lub kawałkami czekolady albo na słono lub na słodko , jak kto
woli . Przepisy są podobne i nie wymagają dużego nakładu pracy i składników.
Słowem szybko , tanio i smacznie ! Ten przepis pochodzi z blogu Dorotuś .

Suche składniki :
300 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
80 g cukru brązowego , trzcinowego (następnym razem dam więcej,bo są mało słodkie )

Mokre składniki :
100 ml mleka
80 ml śmietanki kremówki
125 ml oleju
1 jajko roztrzepane

Ponadto : owoce - borówka amerykańska

Wymieszane mokre składniki, wlać do wymieszanych suchych składników , krótko 
wymieszać do połączenia się składników .Wyłożyć ciasto do papilotek (12 sztuk ) ,
dodać owoce , które lekko wciskamy . Piec w nagrzanym piekarniku 190 stopni
25 - 30 minut. Polukrować , ozdobić płynną czekoladą lub według własnego
uznania.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz