piątek, 24 sierpnia 2012

Placki ziemniaczane z sosem mięsno-grzybowym


Kiedy byliśmy na urlopie w Bytowie jadaliśmy obiady w różnych lokalach - restauracjach.
Czasami były dania przesolone albo trzeba było ,,szukać" jedzenia na talerzu , takie małe
porcje ale rachunki za to ,,słone " . Aż  nasz dobry znajomy polecił nam małą ,,Pierogarnię "
blisko Zamku Krzyżackiego.W menu były naleśniki, pierogi z różnymi nadzieniami np.
jagodami , truskawkami , kapustą i grzybami lub moje ulubione z mięsem. Porcje były
duże a cena niska. Wychodziliśmy najedzeni i zadowoleni , bo jedzenie było smaczne,
dobrze doprawione i estetycznie podane . W menu były też między innymi placki po
węgiersku z różnymi sosami a do każdego dania  zestaw surówek. Tak nam smakowały
że postanowiłam przypomnieć w mini wydaniu tamten smak. Polecam placki ziemniaczane
z sosem mięsno - grzybowym .

Placki ziemniaczane porcja dla 2 -3 osób:
6 dużych ziemniaków
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
duża cebula
sól , pieprz.
olej do smażenia

Ziemniaki z cebulą zetrzeć na tarce , lekko odcisnąć nadmiar wody .Następnie dodać
resztę składników i dobrze wymieszać. Piec na dobrze rozgrzanej patelni polanej olejem.
Placki odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym

Sos mięsno - grzybowy (u mnie pieczarkowy ):
mięso gulaszowe
30 dkg pieczarek lub słoik z pieczarkami w zalewie solankowej
1 cebula
1 szklanka bulionu
pół szklanki śmietany
natka pietruszki
sól , pieprz
1 -2 łyżki mąki do zabielenia sosu

Mięso , pieczarki ,cebulę pokrojoną  posolić , popieprzyć i podsmażyć . Następnie dodać
bulion i dusić ok. 15 - 20 min. Dodać śmietanę oraz rozrobioną mąkę w niewielkiej ilości
wody. Całość zagotować , doprawić do smaku solą i pieprzem . Posypać natką pietruszki .

Smacznego !



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz