wtorek, 21 sierpnia 2012

Polski miód i ciasto ze śliwkami


Jak już wcześniej pisałam przywiozłam sobie skarby z urlopu, oto następne pyszności:
miód pszczeli od uczciwego i sprawdzonego pszczelarza. Każdy słoik zawiera inny 
rodzaj miodu np.leśny, odsklepny, gryczany, gryczano-lipowy, wielokwiatowy, lipowy.
Ponoć najzdrowszy z tych gatunków jest odsklepny, ponieważ przeszedł najkrótszą
obróbkę.Jeżeli ktoś zna się lepiej niż ja , to może objaśni więcej coś na ten temat,
zapraszam ! A teraz zapraszam na pyszne ciasto , które pasuje do wszystkich owoców.
Dzisiejsza wersja ze śliwkami i kruszonką.

4 jajka
1 szklanka cukru 
2 szklanki mąki 
1 kostka masła lub margaryny ,rozpuszczona i ostudzona
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
owoce - wypestkowane śliwki
cynamon
 

Ubić jajka z cukrem, uzyskaną masę wymieszać z mąka i proszkiem do pieczenia a
na koniec wlać ostudzony tłuszcz , wymieszać.Wlać masę do formy wyłożonej papierem,
nałożyć gęsto owoce i posypać cynamonem. Następnie posypać kruszonką i piec 
w 200 stopniach ok.45 minut do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.

Kruszonka: 200 g mąki, 100 g cukru, 125 g masła schłodzonego

Całość pokruszyć palcami i posypać na ciasto.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz