Jak już wcześniej pisałam przywiozłam sobie skarby z urlopu, oto następne pyszności:
miód pszczeli od uczciwego i sprawdzonego pszczelarza. Każdy słoik zawiera inny
rodzaj miodu np.leśny, odsklepny, gryczany, gryczano-lipowy, wielokwiatowy, lipowy.
Ponoć najzdrowszy z tych gatunków jest odsklepny, ponieważ przeszedł najkrótszą
obróbkę.Jeżeli ktoś zna się lepiej niż ja , to może objaśni więcej coś na ten temat,
zapraszam ! A teraz zapraszam na pyszne ciasto , które pasuje do wszystkich owoców.
Dzisiejsza wersja ze śliwkami i kruszonką.
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny ,rozpuszczona i ostudzona
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
owoce - wypestkowane śliwki
cynamon
Ubić jajka z cukrem, uzyskaną masę wymieszać z mąka i proszkiem do pieczenia a
na koniec wlać ostudzony tłuszcz , wymieszać.Wlać masę do formy wyłożonej papierem,
nałożyć gęsto owoce i posypać cynamonem. Następnie posypać kruszonką i piec
w 200 stopniach ok.45 minut do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Kruszonka: 200 g mąki, 100 g cukru, 125 g masła schłodzonego
Całość pokruszyć palcami i posypać na ciasto.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz