Śledź w białej zaspie , to banalnie proste danie na obiad piątkowy . Jedyne co trzeba zrobić ,
to przygotować dzień wcześniej przechowując w lodówce aby śmietankowy sos przeszedł
smakami dodatków . Podawać do ciepłych kartofli .
śledzie w zalewie olejowej ( 1 paczka zawiera 4 filety )
kwaśna śmietanka
1 mała cebula
1 papryka czerwona pokrojona w piórka
pieprz i ewentualnie maślanka
Śledzia wyjąć z opakowania i odsączyć z oleju wrzucić do głębokiej miski , dodać pokrojoną
w piórka paprykę . Następnie dodać cebulę pokrojoną w talarki i całość zalać śmietaną .
Jeżeli porcja śledzi jest dużą , to można dodać maślankę ( zmniejsza kaloryczność potrawy
a równie dobrze smakuje w postaci sosu do kartofli ) . Całość posypać pieprzem i krojonym
szczypiorkiem , przykryć i schłodzić w lodówce całą noc . W tym czasie sos wyciągnie
ze śledzi nadmiar soli a z dodatków aromaty . Przed podaniem całość wymieszać .
Najlepiej ta wersja śledzia smakuje z młodymi kartoflami ugotowanymi w " mundurkach "
Proste danie bogate np. w witaminę c , która znajduje się w papryce a przy tym jakie smaczne !
Smacznego !.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz