Od jakiegoś czasu "chodziła za mną " wątróbka , no i w końcu ją zrobiłam ! Powiem ,
była bardzo smaczna i polecam Wam także np. do świeżego chleba . Moją wątróbkę
przygotowałam z dodatkiem jabłka , majeranku no i oczywiście cebulki . Pycha !
wątróbka wieprzowa
smalec lub olej
jabłko obrane ze skórki i pokrojone w ósemki
majeranek , sól , pieprz do smaku
odrobina mąki do obtaczania wątróbki
Wątróbkę pokroić na małe kawałki i każdy kawałek obtoczyć w mące , położyć na
patelni z rozgrzanym tłuszczem . Do patelni dorzucić pokrojoną cebulę i jabłko
pokrojone w drobne ósemki , wszystko razem pod przykryciem poddusić , obracając
na patelni cząstki wątróbki . Na sam koniec doprawić do smaku . Wątróbkę solimy pod
koniec smażenia , ponieważ gdybyśmy ją posolili wcześniej , to wątróbka była by twarda .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz