czwartek, 10 stycznia 2013

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem


Od jakiegoś czasu "chodziła za mną " wątróbka , no i w końcu ją zrobiłam ! Powiem ,
była bardzo smaczna  i polecam Wam także np. do świeżego chleba . Moją wątróbkę
przygotowałam z dodatkiem jabłka , majeranku no i oczywiście cebulki . Pycha !

wątróbka wieprzowa
smalec lub olej
jabłko obrane ze skórki i pokrojone w ósemki
majeranek , sól , pieprz do smaku
odrobina mąki do obtaczania wątróbki

Wątróbkę pokroić  na małe kawałki i każdy kawałek obtoczyć w mące , położyć na
patelni z rozgrzanym tłuszczem . Do patelni dorzucić pokrojoną cebulę i jabłko
pokrojone w drobne ósemki , wszystko razem pod przykryciem poddusić , obracając
na patelni cząstki wątróbki . Na sam koniec doprawić do smaku . Wątróbkę solimy pod
koniec smażenia , ponieważ gdybyśmy ją posolili wcześniej , to wątróbka  była by twarda .

Smacznego !









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz