Może ktoś powiedzieć , że jajka to tylko na Wielkanoc , ale ja powiem , że to danie
pasuje cały rok i to nie tylko na jakieś specjalne uroczystości typu urodziny .
Jajko z groszkiem i ogórkiem kiszonym w majonezie jest tak banalnie proste i tak pyszne,
że powala smakiem . Tak mili Państwo , bardzo szybko i nie drogo a efekt rewelacyjny .
Pewnie sporo osób powie ja ten przepis znam , tak i warto go odświeżyć w przepisach
swojej kuchni . Doskonale smakuje także na drugi dzień np. po szaleństwach nocy
sylwestrowej .
jajka ugotowane na twardo
groszek konserwowy
ogórek kiszony , drobno pokrojony
majonez
do dekoracji : szczypiorek , natka pietruszki i opcjonalnie ketchup
Ugotowane jajka obrać ze skorupek . Ogórki kiszone wcześniej , drobno pokroić w
kosteczkę i odstawić na sitku aby obciekły . Groszek konserwowy także odcedzić z
zlewy . Wszystkie składniki wraz z majonezem razem połączyć i dobrze wymieszać .
Wyłożyć na duży półmisek i wokoło farszu '' wianuszkiem '' ułożyć połówki jajek .
Udekorować połówki jajek kropeczką majonezu , ketchupu , krojonym szczypiorkiem
lub małymi listkami pietruszki . Nie solić , nie pieprzyć nie ma takiej potrzeby . A jeżeli
ktoś bardzo chce , to przyprawia do smaku na swoim talerzyku . Proste a jakie smaczne ,
szczególnie do świeżej bułki z masełkiem . Przechowywać w lodówce .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz