niedziela, 27 stycznia 2013

Tort orzechowo - kawowy


Zapraszam na tort , który zrobiłam na dwóch różnych spodach ale łączy je jeden wspólny
krem kawowy . Tort jest pyszny , wilgotny i dość słodki . Ale największą zaletą jest , to
chrupanie orzeszków na zębach i cudowny , aromatyczny smak kremu kawowego .
Wiem jedno do tego przepisu jeszcze wrócę ! Przepis znalazłam na stronie kulinarnej
u "" Truffli "".

Biszkopt 1
8 jajek , 25 dkg zmielonych orzechów włoskich , 200 - 250 g cukru , 3 kopiaste łyżki
bułki tartej , sok z 1  cytryny , szczypta imbiru , szczypta soli , szczypta kurkumy ,

Piekarnik nagrzać do 180 stopni , blachę - boki wysmarować masłem i wysypać bułką
tartą a spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Białka ubić z solą na sztywną
pianę . Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę , dodać imbir , dalej ucierając dodać sok
z cytryny i kurkumę . Następnie dodać mielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką .
Na sam koniec partiami dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać . Przelać do formy
i piec 40 - 45 minut . Po upieczeniu chwilę odczekać i wyjąć biszkopt z formy na
kratkę .

Biszkopt 2
10 białek , szczypta soli , 1 op. cukru waniliowego , 225 g cukru , 1 łyżka soku z cytryny
lub octu , 150 g mąki , 125 g suchego nie mielonego maku , 1 i 1/3 łyżeczki proszku do
pieczenia ,

Nagrzać piekarnik do 160 stopni a spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ,
boki tortownicy pozostają suche . Białka lekko spienić i stopniowo dodawać cukier ,
cukier waniliowy z solą .Ubijamy na wysokich obrotach na sztywną bezę a pod sam
koniec dodać sok z cytryny . Po  ubiciu piany szpatułką wmieszać mąkę , mak i proszek
do pieczenia . Przelać do formy i piec ok. 40 minut . Studzić na kratce do góry dnem .

Krem kawowy

6 żółtek , 200 - 250 g cukru , imbir na czubku noża , szczypta soli , 4 - 5 kropli soku
z cytryny , 6 łyżek mocnej , zimnej kawy + 2 łyżki kawy instant , 1 kostka miękkiego
masła , 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , 1 - 2 łyżki spirytusu ( ja nie dałam ) oraz
słoik dżemu z czarnej porzeczki ,

Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę , dodać imbir , sok z cytryny obie kawy i miskę
z masą postawić na garnku z gotującą się wodą , ucierają trzepaczką tak długo aż
masa zgęstnieje ( ok . 15 minut ) . Zdjąć i ostudzić , mieszają od czasu do czasu .
Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i ekstraktem z wanilii . Następnie dodawać do masła
partiami  masę z żółtek i ucierać tak długo aż się połączą w krem . Dodać spirytus i
delikatnie wymieszać .
Biszkopty przeciąć na dwa krążki . Pierwszy ułożyć na talerzu nasączyć i posmarować
kremem , następnie ułożyć krążek od drugiego biszkoptu , nasączyć i przełożyć dżemem
z czarnej porzeczki . Nakładać kolejne krążki , nasączać i smarować kremem . Posmarować
boki już prawie gotowego tortu  i posypać wierz lub jak ktoś woli , także boki drobno
posiekanymi orzechami . Można schłodzić .

Nasączenie
kawa mocno słodzona lub bardzo mocna i słodka herbata z alkoholem .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz