Golonka pieczona na kapuście kiszonej , to moja propozycja na konkretny obiad .
W tej wersji nie zmarnuje się prawie nic ! Sama golonka jest soczysta i aromatyczna
a kapusta bardzo smaczna . Ten przepis znalazłam na blogu kulinarnym " Cafe babilon ".
2 golonki przednie ok. 1,5 kg
1 / 2 główki czosnku
listki z kilku gałązek świeżego rozmarynu
3 - 4 cebule
1 - 1, 5 kg kapusty kiszonej
4 - 5 liści laurowych
kminek , ziele angielskie
sól , pieprz
szklanka bulionu
2 starte na dużych oczkach marchwie
ja dolałam w trakcie pieczenia szklankę piwa bez chmielu -mój dodatek - słuszny !
Golonki dość głęboko ponacinać . Czosnek rozetrzeć z solą ( ok. 1,5 łyżki ) dodać
rozmaryn i taką miksturą natrzeć golonki . Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce
( ja nie miałam czasu ). Cebulę pokroić w piórka lub w talarki i rozłożyć w brytfannie -
blaszce , oprószyć solą , podlać bulionem , ułożyć golonki piec ok. pół godziny w 200
stopniach . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 1, 5 godziny
już w kapuście z marchewką i z przyprawami , co jakiś czas obracając golonkami . Gdy
bulion odparował ja podlałam szklanką piwa ( ale można bulionem ) . Pod koniec pieczenia
można dodać kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz