środa, 9 stycznia 2013

Groch z kapustą


Groch z kapustą , to nie jest tylko postne , wigilijne danie . Kiedy dodamy np.wędzony
boczek , to w takiej wersji można jeść to danie cały rok . Dla mnie groch z kapustą
był debiutem , ponieważ pochodzę z Kaszub i w moim rodzinnym domu nie jadaliśmy
nawet na Wigilię tej potrawy . Groch z kapustą można podawać do wiejskiego
chleba posmarowanego masełkiem .

1 kg kiszonej kapusty
1 /2 kg suchego grochu
1 spora cebula
4 - 5 łyżek oleju lub smalcu
20 dkg wędzonego lub surowego boczku
2 - 3 liście laurowe
5 - 6 ziaren ziela angielskiego
sól , pieprz , majeranek

Groch wypłukać i namoczyć na noc a rano w tej wodzie ugotować . Pod koniec gotowania
posolić ( groch ma być dobrze rozgotowany ) . Kapustę ugotować w dużym garnku z
dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego .Cebulkę podsmażyć na tłuszczu lub drobno
pokrojonym boczku ( ma być lekko złota ) . Gotową cebulkę dodać wraz z ugotowanym
grochem do garnka z kapustą , wymieszać i dusić chwilę na małym ogniu tak długo aby
smaki się połączyły . Doprawić solą i pieprzem .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz