Strucla z dżemem jagodowym i orzechową kruszonką wyrosła mi bardzo wysoko ,
ale po skończeniu pieczenia pozostała mi tylko okazała szerokość . Nie wiem czy
to wina , że zbyt cienko rozwałkowałam ciasto i zbyt dużo dałam jagodowego
dżemu , czy może dałam zbyt dużo kruszonki i to ona po upieczeniu docisnęła moją
struclę . Ale wiem jedno , że poza powalającym wyglądem mojego ciasta , to
smakowała bardzo dobrze i zniknęła jeszcze szybciej . Polecam tę struclę do każdej
innej konfitury . Z tej porcji otrzymamy 2 dość duże strucle .
0,5 kg mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
80 g cukru
1 opakowanie suszonych drożdży
1 słoik dżemu jagodowego
Z suszonych drożdży nie robimy zaczynu , więc łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy
ciasto . Pozostawiamy na ok. godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia .
Następnie dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką
stolnicy . Smarujemy dżemem i zawijamy . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia ok. pół godziny .Przed włożeniem
do piekarnika smarujemy mlekiem i posypujemy orzechową kruszonką . Pieczemy ok.
30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Gotową struclę można dodatkowo polukrować .
Kruszonka z masła orzechowego :
1/2 słoika masła orzechowego z orzeszków ziemnych
mąka
cukier
Wszystko razem wyrobić ręką jak przy typowej kruszonce . W razie potrzeby dosypać
mąki . Większą ilość kruszonki można w woreczku zamrozić .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz