Kokosanki , to ciasteczka , które można jeść na okrągło . Na zewnątrz są chrupiące
a od środka miękkie . Jedyny minus to , że mają trochę dużo kalorii ale przecież raz na
jakiś czas można sobie pozwolić na małe szaleństwo . Moje kokosanki są trochę duże
i dlatego piekłam je nieco dłużej . Ale są pyszne i mocno kokosowe .
4 białka
250 g cukru pudru
400 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Białka ubić z solą na sztywną pianę , następnie dodawać małymi porcjami cukier . Do
gęstej masy wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać . Odstawić na kilka minut
ok. 10 , aby wiórki kokosowe wchłonęły więcej wilgoci . Następnie wykładać kupki - kulki
na blasze i piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni ok. 15 - 17 minut ( w zależności od
wielkości ciastek ) . Ostudzić , zdjąć z blachy i dosuszyć na kratce .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz