Warkocze z truskawkami , to bułki drożdżowe plecione jak warkocze a w środku wypełnione
truskawkami posypanymi cukrem trzcinowym . Te bułeczki wbrew pozorom wcale nie są
pracochłonne , można je na wierzchu posypać krokantem a ja przed pieczeniem posypałam
cukrem w kryształkach , który przypomina małe granulki gradowe tzw. hagel zucker .
0,5 kg mąki
0, 5 szklanki cukru
110 g rozpuszczonego masła
2 jajka
1 opakowanie drożdży instant
szczypta soli
1 łyżka esencji waniliowej
truskawki
cukier trzcinowy
cukier do posypania
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
cukier puder do polukrowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć a na sam koniec dodać ostudzone masło . Wyrobić .
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem . Następnie na
oprószonym blacie rozwałkować ciasto i pociąć na mniejsze prostokątne kawałki . Każdy z
kawałków ciasta ponacinać pod skosem na brzegach i ułożyć truskawki lekko posypując
cukrem trzcinowym . Ponacinane brzegi ciasta zaplatać jak w warkoczu . Gotowe ciastka
układać na blasze w odstępach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia . Wyrośnięte
warkoczyki posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać np . cukrem trzcinowym i
piec w 200 stopniach około 15 - 20 minut do zarumienienia . Upieczone bułeczki można
polukrować i ostudzić na kratce .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz