Prawie na każdym blogu kulinarnym możemy zobaczyć jagodzianki lub coś z jagodami ,
więc i na moim blogu muszą pojawić się rogaliki z jagodami . Nie potrafię powiedzieć
który z wypieków : rogaliki czy jagodzianki wymagają więcej pracy ? Mimo , że oba
wypieki są z ciasta drożdżowego , to smakują jednak inaczej . Ale jedno wiem , jago -
dzianki i rogaliki smakują wybornie !
0, 5 kg mąki
125 g roztopionego masła
1 szklanka letniego mleka
2 jaja
1 żółtko
1 op. drożdży instant
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
esencja waniliowa ok. 1 łyżki
jagody lub dżem jagodowy
cukier puder do polukrowania
krokant do posypania na wierzch
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Z podanych składników wyrobić ciasto , na koniec dodać roztopione masło , ponownie
wyrobić . Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Następnie ciasto podzielić na trzy
części , każdą z części rozwałkować w kształcie koła . Koło podzielić na osiem trójkątów ,
na każdą część położyć łyżeczkę dżemu jagodowego lub jagody przesypane odrobiną
cukru trzcinowego . Zwijany w rogalik i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok.
15 - 20 minut . Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy krokantem .
Pieczemy 15 - 20 minut w 200 stopniach na złoty kolor . Jeszcze gorące lukrujemy .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz