piątek, 12 lipca 2013

Puszysta kasza manna


Witam Wszystkich po mojej długiej nieobecności , tyle się działo ! To wcale nie znaczy ,
że nie gotowałam . Jak to w życiu ! Polecam dzisiaj puszystą kaszę mannę . Z pewnością
wiele osób robiło już kaszę mannę , która wychodziła tak gęsta że można było w niej
łyżkę na sztorc postawić ! Zastanawialiście się dlaczego kupiona w sklepie gotowa kasza
manna jest taka puszysta . Mam nadzieję że już od dzisiaj będziecie ekspertami i w tym
deserze . Ten przepis jest mojego autorstwa .

1 litr mleka
1/ 2 szklanki cukru ( można więcej )
11 - 12 łyżek kaszy manny
3 jajka
szczypta soli
dodatki np. cukier z cynamonem , kompot owocowy , itp.

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy , wsypujemy cukier , mieszamy .Wsypujemy
kaszę manną i mieszamy różdżką do momentu zagotowania . Gdy się zagotuje energicznie
mieszamy i gotujemy jeszcze 3 - 4 minuty do momentu zgęstnienia . Następnie zdejmujemy
z ognia i nadal energicznie mieszając dodajemy żółtka . Uzyskamy piękny żółty kolor a
ponieważ kasza jest gorąca nie musimy obawiać się salmonelli . Na sam koniec dodajemy
ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli , delikatnie mieszamy tylko do połączenia się
składników . Mam nadzieję , że widać na zdjęciu jak jest moja kasza puszysta . Kaszę
można podawać z dodatkami owocowymi , cukrem i cynamonem , kompotami , itp.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz