wtorek, 2 kwietnia 2013

Zajączek wielkanocny


Tak wiem , że już po świętach ale winna jestem przepis na wypiek , który umieściłam
z Życzeniami Wielkanocnymi . Ten przepis , który teraz podaję , to porcja na świątecznego
baranka i zajączka . Co roku przygotowuję z tego przepisu te dwa smakołyki także do
święconki i jeszcze nigdy się nie zawiodłam . Zawsze wypieki są wilgotne , smaczne i
pięknie się prezentują także w koszyczku ze Święconką .

250 g mąki
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
125 g miękkiego masła
szczypta soli
120 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki startej cytryny
lukier lub cukier puder
wiórka kokosowe

Zmiksować masło z cukrami na puch i zmniejszyć obroty miksera aby dodawać po 1 żółtku .
Następnie dodać skórkę z cytryny i powolutku mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .
Na sam koniec delikatnie wmieszać ubite białka ze szczyptą soli . Ciasto piec w 180 stopniach
ok . 45 minut . Gotowego Baranka polukrować i posypać wiórkami kokosowymi .

Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz